18 Mayıs 2014 Pazar

FB 28, GS 20, BJK 18, GERÇEK SAYILAR BÖYLE!


Fenerbahçe ve Beşiktaş, 1923 yılında resmen kurulan ve aynı yıl FİFA’nın 26. Üyesi sıfatıyla dünya futboluyla birleşen Türkiye’de sayılmayan şampiyonluklarının peşine düşmek zorundalar.
TFF, ilk “Ulusal Şampiyonasını” 1924'de düzenledi; Türkiye Futbol Şampiyonası.

TFF ayrıca 1936-1950 yılları arasında, “Milli Küme” adı altında ulusal şampiyonalar düzenledi. 
Bu şampiyonaya İstanbul, İzmir, Ankara illerinde düzenlenen bölgesel turnuvalarda başarılı olan takımlar katıldı ve lig usulüyle oynandı.

Türkiye Futbol Şampiyonası'nda, Fenerbahçe 3, Beşiktaş 2 şampiyonluk kazanırken Galatasaray bu şampiyonada hiç şampiyonluk kazanamadı. 

Milli Küme liglerinde Fenerbahçe 6, Beşiktaş 3 şampiyonluk elde ederken Galatasaray1 kez şampiyonluk kazandı. 

Özetle  1924-1950 arasında oynatılan, 2 ulusal şampiyonada, Fenerbahçe'nin 9, Beşiktaş'ın 5, Galatasaray'ın ise1 şampiyonluğu var. 
Bugüne kadar bu şampiyonlukyar YOK sayıldı. YOK sayanlar kah, o yıllarda futbol amatördü (Sanki dünyanın diğer ülkelerinde o yıllarda profesyonellik varmış gibi) dediler, kah, “Bazsı seneler iki turnuva aynı anda yapıldı bir yılda iki şampiyon mu olur” mazeretleri ürettiler.
Oysa o yıllarda bizim ligimiz adı geçen liglerdi. Bugün Spor Toto Süper Lig ne ise, o yıllarda da Türkiye Şampiyonası ya da Milli Küme aynı şeydi.
Bu arada bazıları da “O sezonlarda sadece İstanbul, Ankara, İzmir gibi belli illerin takımları liglerde oynuyordu bu nedenle ulusal lig olarak kabul edilemez” diyerek Lefterler’i, Baba Hakkılar’ı boş yere oynamış duruma düşürdüler.
Oysa şu andaki Süper Ligimiz’in ilk 8-9 yılında da sadece İstanbul, Ankara, İzmir ve Adana takımları oynuyordu.
Yani. Yanisi şu, Türkiye Futbol Şampiyonası ve Milli Küme ile, bugünkü Süper Lig’in ilk 8-9 yılı arasında profesyonellik dışında hiçbir fark yoktur. Üç lig de, dönemsel olarak ütlke genelini temsil yetisine sahiptir ve üçü de dönemine göre ULUSAL liglerimizdir.
İşte bu nedenle Beşiktaş ve Fenerbahçe yıllarca Galatasaray lobilerinin etkisiyle YOK sayılan bu şampiyonlukların peşine düşmeli ve gerçek tablonun Fenerbahçe; 28, Galatasaray; 20, Beşiktaş; 18, olduğunu kabul ettirmelidir.
Aksi halde ülke futbol tarihimizin yarısını yok saymaya devam etmiş oluruz ki, bu da kendi kendimizi inkar etmekle eş anlamlıdır.

Bu arada kimleri YOK SAYDIĞIMIZI MERAK EDENLER aşağıdaki örneklere bir göz atabilirler: 


HAKKI YETEN: (d. 1910, Vodina - ö. 16 Nisan 1989, İstanbul), forvet mevkiinde görev almış Türk futbolcu, teknik direktör ve spor yöneticisi.Baba Hakkı lakabıyla da tanınan Yeten, 1926-1931 yılları arasında Karagümrük'te oynadı. 1931 ile 1948 yılları arasını geçirdiği Beşiktaş'ın tarihindeki önemli isimler arasına girdi.
LEFTER: 1943'te askere gitti, 4 yıl süren askerlikten sonra 1947'de İstanbul'a döndü ve Fenerbahçe kulübüne girdi. Fransa’da 4 yıl oynayan Lefter, 1953-1954 sezonundan itibaren yeniden Fenerbahçe'de top koşturmaya başladı. Aynı sezon, gol kralı olan Lefter, 1964'e kadar toplamda 17 yıl giydiği Fenerbahçe forması altında 400'ün üzerinde gol kaydederek erişilmesi güç bir rekora imza attı.
 

GÜNDÜZ KILIÇ: 1919'da İstanbul'da doğdu. Galatasaray Lisesi'ne girdi ve futbol kariyerine Galatasaray Spor Kulübü' nde forvet olarak başladı. Futbola ara verip üniversite eğitimi için 1938'de Almanya'ya gitti. Türkiye'ye döndüğünde Ankara Demirspor'da oynadığı 1945-1946 arası hariç, yeniden Galatasaray Spor Kulübü formasını giydi ve iki lig şampiyonluğu yaşadı. 










8 yorum:

  1. Bomboş bir yazı. Madem bu kadar hassassınız bu konuda, 1909 yılında oynanan ilk FB Vs. GS derbisinde oynayan adamlar adam değilmi de kuruldukları yıldan itibaren alınan şampiyonluklar sayılmıyor. Niye GS ile FB ile GS ilk maçını şu tarihte yaptı diye tarihe kayıtlanıyor. Bu olayın 2 çıkış yolu vardır. Ya TFF 'nin kurulduğu tarihten itibaren hesaplamaktır yada bu kulüplerin ilk kurulduğu tarihten itibaren şampiyonlukları elde etmektir. O zamanda sizin işinize gelmez çünkü GS 35 kere şampiyon olmuş oluyor. FB' ninde işine gelmediği için 1923 'den alınsın diyor. Bırakın bu işleri.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel kardeşim bu hesapla sen İstanbul Şampiyonluklarını da işin içine katıyor olmalısın. Peki tamam senin dediğin gibi olursa eğer galatasaray'ın 23 türkiye şampiyonluğu + 14 istanbul ligi şampiyonluğu ile beraber 37 şampiyonluğu oluyor. Fenerbahçe'nin ise 28 Türkiye Şampiyonluğu + 16 Türkiye Şampiyonluğu ile beraber 44 oluyor. Yani yine Fenerbahçe'nin şampiyonluğu daha fazla:)

      Sil
    2. Bu arada Turgay Demir abimiz karıştırıp yanlış yazmış galatasarayın 20 değil 23 Türkiye Şampiyonluğu bulunuyor. 1959 öncesi 1 1959 Sonrası 22 Şampiyonluk.

      Sil
    3. Bu arada yanlışlıkla Fenerbahçe 16 Türkiye Şampiyonluğu yazmışım İstanbul Ligi şampiyonluğu olacaktı onu da düzelteyim

      Sil
    4. Samet aksu, yazdığın yorumla sen ne kadar boş olduğunu gösterdiğin için teşekkür ederim. Fenerbahçe işine gelen yılı değil federasyonun kurulduğu yıldan itibaren olan şampiyonluklarını sayıyor. İngiltere Federasyonu kurulduktan sonra şampiyon olan bazı takımlar bugün yok olmuş bile. Ama görmezden gelmiyorlar. Sizin sığ kafanızdan bunları anlamasını bekleyemeyiz

      Sil
  2. bu ucuz hesapla fenerbahçenin şampiyonlugu 44e cikiyor. yine sizden üstün! bosuna aglama adalet yerini bulacak😂🤦‍♂️

    YanıtlaSil
  3. turgay abi herseyi anlatmış. tff 1923ten belli türkiye ligini organize ediyor. gençlerbirliği, ankaragücü, harp okulu, muhafizgücü, göztepe hepsi hakkiyla sampiyon olmus. tffnin hakemleriyle, organizasyonu ile bu sampiyonalar ligler düzenlenmis. herkesin hakkini verin, kimsenin tarihini ve basarilarina es gecmeyin.

    YanıtlaSil
  4. 🤔🤔 🤔🤔Galatasaray neden hep agliyor? 🤔🤔🤔🤔

    YanıtlaSil